Как да осмислим престоя си

Мечтаете за романтика?! Попаднали сте на точното място!

Untitled-1Романтика, приключение или просто спокойна почивка – всичко, което търсите, може да намерите при нас!

Местността предлага множество варианти за оползотворяване на свободното време – разходка сред прохладните гори, лов, риболов и дори езда. Изключително вълнуващи са и атракциите в коритото на Арда. В региона има добре развит пещерен и пешеходен туризъм. Най- известните пещери са Ухловица, Надарската, Гулобовица. Пешеходни маршрути има до извора на р. Арда, Ардин връх, връх Ком, Киселчовските водопади и много други. А накъдето и да сте се отправили, пътят със сигурност ще ви изведе до някой от многобройните извори и чешми в района.

Ние може да превърнем и всяко семейно събитие в незабравим празник. Романтична сватба в ритуалната зала с разкошен дърворезбован таван, дело на арденеца проф. Асен Василев, завършваща с едно вълшебно празненство сред красивата природа. А ако поводът е кръщене, 135 годишната църква „Св. Николай” с радост ще ви очаква и приеме.

Посетете ни в хотел „Митница и ТКЗС” и се насладете на една пълноценна почивка сред магията на българската природа!

Забележителности в страната на Арда

Untitled-1
Селото отстои на 30 км южно от Смолян. Преданието говори, че в далечното минало е било курортно селище на знатните люде от Беломорието. От тук са минавали два основни пътя – към Беломорието и към Чечките села. До 1942 година имало действаща митница. Наброява около 600 жители. Летният сезон предлага прекрасни възможности за пешеходен, вело- или конен туризъм при извора на река Арда, старото тракийско светилище край около селото, конусообразният връх Ком.
Неговата история започва още в древността, когато от там е минавал главния тракийски път, продължава през Средновековието, когато е датирана легендата за подземна църква и манастир на върха, който по-късно е сринат от османските поробители по време на Илинденския събор. Една от атракциите в селото е въженият парк “Градината на Тарзан”. Една от махалите е родното място на бележитата народна певица Валя Балканска.
Река Арда извира от карстовия извор Ардабаши, в северното подножие на граничния Арин връх. Тече на изток, през Родопите минава през Гърция и Турция и се влива в Марица. Горното й течение представлява живописна, дълбока и тясна планинаска долина с чести меандри. В средното си течение реката лъкатуши през невероятно красива долина, разделена с множество къси проломи. Това е най-пълноводната българска река след Марица и Струма. В древността реката била известна с различни имена – Харперос, Артескос, Арнесос. Днешното й име е с тракийски произход и означава Бяла река.
Сред седемте чудно красиви проломи на Арда най-впечатляващ е Дяволският мост. Той започва под стената на язовир “Студен кладенец”. Много истории са свързани с тайнствените дълбини на пролома (“творение на дявола”, според местните легенди). За разлика от едноименната проломна теснина, каменният Дяволски мост в средното течение на реката, е творение на човека.
Untitled-1
Няколкото км нагоре по шосето се намира село Могилица – изходния пункт за туристически маршрут “Герга дере”. След кратък преход по камениста пътека и преминаване по въжено мостче, прекосявайки хладна буковаа гора, ще се озовете пред входа на пещера “Голубовица 2”.
Постоянно течащият подземен поток е причина за необикновените й форми. В горната част на пещерата, където водата не е успяла да достигне, се виждат стлагтити и сталагмити. Via Ferrata е 140-метров метален път, изграден с железни стъпала в скалата и осигуряване. Опасният вертикален преход е възможен единствено със специалното оборудване и осигуряване. Финалният участък на това екстремно изкачване ви превежда през красиви скални сводове, изваяни в скалата от водата и ветровете. Тук се предлага и още едно екстремно преживяване – спускане по алпийски тролей (въжена линия между двата бряга на р. Есенна, на височина 20 метра над водната повърхност).
Untitled-1
Пещера “Ухловицата” е наричана с основания “един от подземните дворци на Родопите”. Тя е устроена и електрифицирана, отворена за посещения целогодишно.Това е една от най-старите пещери в региона, с много дендритни образувания, приличащи на морски корали. Пещерата завършва със седем невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на леден водопад. Пещера “Ухловица” се намира на 1040 метра надморска височинна, а температурата вътре в нея е 10-11 градуса през цялата година. Пътят към пещерата е едно малко предизвикателство, което си струва да поемете за да се докоснете до загадъчната и красота.
Untitled-1
Разположено е на по-малко от 3 км от границата с Гърция. От там започват множество пътеки и туристически маршрути – към тракийското светилище в местността “Расилица”, пещера “Типицето” и към връх Ком.
Ако продължите екскурзията си на североизток ще стигнете до старото телено гранично съоръжения, охранявало държавната ни граница с Гърция до 1989 година.
Untitled-1
На 15 км южно от Смолян се намира село Смилян, където историята още помни героичното отстояване на християнската вяра от жителите си и техния духовен водач Висарион Смоленски, убит жестоко по време на Турското иго. От високата каменна часовникова кула, издигаща се в центъра на селото се вижда пътя и цялото поречие на река Арда.
Untitled-1
Друга местна забележителност е невероятната архитектура на най-голямото феодално имение на Балканския полуостров от 19 век – Агушевите конаци. Цялата постройка прилича на по-ранните родови замъци – с отбранителна кула и пригоден за дълъг огнестрел отпор.Мястото е затворено и се състои от три послеователни двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове. Разположен е сред чудната родопска природа с изглед към зелените ливади около брега на р. Арда и горите над нея.

Comments are closed.